Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čau-čau

23. 10. 2013

Historie


Předkové pocházejí z Číny, kde byli drženi jako hlídací a lovečtí psi. Čau je v Číně znám již po více než 2000 let a je příbuzný špicům nordického typu a zároveň má v sobě něco z mastifa.Díky tomu, že Čína byla uzavřená vůči okolnímu světu se čau-čau v jiných zemích objevil až kolem roku 1800. Koncem osmnáctého století si našel cestu do Anglie a poprvé na sebe upozornil v roce 1925, kdy byl oficiálně předveden na výstavě Crufts. Do začátku 2. světové války byl Čau-čau u nás chován také jako jateční plemeno psa.

Povaha

 

Čau-čau nepatří mezi typické domácí mazlíčky. I přes svůj "medvídkovský" vzhled je to uzavřený, introvertní pes, jehož důvěru si musíte získat. Když se vám to však podaří, budete bohatě odměněni. Je to věrný pes , člověku, kterého si oblíbí, je bezmezně oddán. Je velmi ostražitý, ale klidný. Dříve byl čau-čau využíván všestranně - k lovu nebo tahu - dnes si jej lidé pořizují především jako svérázného společníka, který zaujme svou výraznou vizáží. 

Péče 

Čau čau je poměrně náročný na údržbu vzhledem ke své srsti, která se musí pravidelně kartáčovat. Kvůli její délce a hustotě nesnáší dobře vyšší teploty, dokonce je zde nebezpečí přehřátí. V letních měsících je proto nutné dbát na dostatek vody a nenechávat jej dlouho na slunci. U některých jedinců mohou také hrozit komplikace související s přešlechtěností plemene.

Soubor:ChowChow2Szczecin.jpg